Običaj ukrašavanja pisanica poznat je diljem Hrvatske, no u posljednje vrijeme prevladava korištenje umjetnih boja prilikom “farbanja” jaja. Takve boje mogu biti štetne za zdravlje, ali i za okoliš. Zato ovog Uskrsa oživite stare običaje i ukrasite pisanice onako kako su to radile naše bake!
Riječ pisanica dolazi od glagola pisati koji porijeklo ima u indoeuropskom korijenu peyk’- što znači crtati, bojati, šarati. Prema tome, pisanica označava nešto obojano i šareno.
Iako je tradicija ukrašavanja jaja za Uskrs započela kao poganski običaj prije više od 2000 godina, postala je dio kršćanske tradicije te se zadržala do današnjih vremena kao neizostavan dio slavlja Uskrsa.
Ipak, tradicionalne tehnike ukrašavnja jaja pomalo su pale u drugi plan pred najezdom novih, modernih načina koji zahtijevaju korištnje umjetnih boja i ukrasa. Umjetne boje mogu izazvati alergijske reakcije, utjecati na okus jaja te sadržavati sastojke koji štete okolišu. Starinski način bojanja jaja uklanja sve te probleme, a u kombinaciji s prekrasnim tradicionalnim ukrasima, pisanice postaju prava remek-djela!
Boje
Tradicionalno su se za bojenje pisanica koristile razne biljke koje su kuhanjem ispuštale pigmente. Iako je najčešća boja pisanica bila crvena, na Uskršnjm stolovima pojavljivale su se i druge boje. Kako bi postignuli određenu boju, potrebne su slijedeće biljke:
- Crvena i ljubičasta – cikla, crveni luk, sok od grožđa, crveni sljez
- Narančasta – mrkva, cvjetovi nevena
- Žuta – kurkuma, šafran, cvjetovi kamilice
- Zelena – špinat, gospina trava, peršin
- Plava – bobice bazge, plavi sljez, cvjetovi hibiskusa
- Ljubičasta – crvrni kupus
- Smeđa – kava, crni čaj
Osim što lijepo izgledaju, različite boje pisanica imaju i pripadajuću simboliku.
Tehnike ukrašavanja
Postoji više načina ukrašavanja pisanica; jedna od poznatijih je tehika kojom se i danas koriste mnogi željni tradicionalnijeg izgleda pisanica. Ta tehnika uključuje pričvršćivanje listića, travka i cvijeća na jaja gazom te kuhanje takvih jaja u obojanoj vodi.
No rijeđa, i mnogo zahtijevnija tehnika ukrašavanja pisanica zove se još i “penganje” što dolazi od latinske riječi pingere (bojati). Penganje je tehnika ukrašavanja korištenjem voska. Rastopljen vosak se pisaljkom nanosi na ljusku jajeta u raznim oblicima i šarama koje mogu biti jednostavne, ali i vrlo komplicirane.
Postupak penganja
Za penganje su potrebni pčelinji vosak i pisaljka. Vosak je moguće nabaviti kod pčelara, a pisaljku možete kupiti ili izraditi sami. Za izradu pisaljke potrebno je drvce dužine oko 10cm na čiji se jedan kraj zaveže mala cijevčica, najčešće napravljena od lima, no može poslužiti i dio kemijske olovke. Drvce se najprije zareže s jedne strane, a zatim se u nastali prorez umetne cjevčica i čvrsto zaveže špagom.
Pisaljka se zatim umače u otopljen vosak, i brziim pokretima crtaju se uzorci na ljuski jajeta.
Gotova jaja stavljaju se u već obojanu, hladnu vodu te se polako zagrijavaju. Bitno je da voda ne bude prevruća jer će se vosak odmah otopiti. Ako su jaja već prethodno skuhana, ostavi ih se u obojanoj vodi barem 12 sati.
Nakon što se jaja izvade iz vode, potrebno ih je lagano prebrisati krpom.
Ukrašene pisanice mogu se premazati slaninom kako bi dobile dodatni sjaj.
Radionica – “Od koke do Uskršnjeg stola”
Ako se želite sami okušati u izradi kompliciranijih crteža na pisanicama, te pritom imati priliku osvojiti progodnu nagradu prijavite se na našu radionicu “Od koke do Uskršnjeg stola”.
Više saznajte na poveznici: https://wordpress.link2.hr/pokazni/2022/05/30/uskrsnja-radionica/